- Détails
L'Observatoire Hommes-Milieux est heureux de vous convient à son séminaire de restitution qui aura lieu ce mardi 20 Juin 2023 à l'Université des Antilles.
Programme ici.
Lien Zoom :
https://univ-antilles-fr.zoom.us/j/86271165764?pwd=T0VmSnZwZzVKNXU1VTBCSXpWZVVvZz09
ID de réunion : 862 7116 5764 Code secret : 414593
- Détails
L'appel à valorisation des recherches et données produites dans le cadre des OHM est ouvert. L'idée est de contribuer au financement de vos actions de valorisation, publication et médiation que vous menez dans le cadre de vos projets de recherche lauréats des appels 2020 et 2022. Les projets de valorisation inter et intraOHM sont également eligibles.
Pourront être soutenus :
• des participations à des colloques pour présentation de résultats de vos travaux OHM (Mission, frais d'inscription...),
• des frais de publications (Coût Edition, coût de l'Open Science, montant des APC (Articles Processing Charges) payés dans le cadre du projet),
• des frais de traduction,
• des frais d'édition d'ouvrages scientifiques,
• l'organisation de colloque thématique scientifique ou de vulgarisation,
• et des actions de médiation vers la société civile, les institutionnels, les acteurs du territoire.
La soumission de vos demandes se fait via un questionnaire qui est disponible en fraçais et en anglais ici : Questionnaire / Survey.
Vous pouvez prévisualiser le questionnaire afin de préparer vos réponses en amont grâce aux PDF suivants : PDF-French / PDF-English
- Détails
Temporal pesticide dynamics alter specific eukaryotic taxa in a coastal transition zone
Vincent Hervé, Pierre Sabatier, Josie Lambourdière, Jérôme Poulenard and Pascal Jean Lopez
- Land use change alters the rates of sediment transport, which in turn modifies biodiversity in coastal transition zones.
- Read abundance, alpha and beta diversity of eukaryotes are influenced by sedimentation regime and pesticide fluxes.
- Members of the green and brown food communities present contrasting temporal dynamics over two last decades.
- Shift in the sedimentation regime related to glyphosate use differentially impacts the coastal microeukaryotic communities.
Science of The Total Environment, Vol. 866, 2023, 161205
- Détails
Local Food Systems under Global Influence: The Case of Food, Health and Environment in Five Socio-Ecosystems
Rapinski, M., Raymond, R., Damien, D, Herrmann, T., Bedell, J.-P., Ka, A., Odonne, G., Chanteloup, L., Lopez P. J., Foulquier, E., Ferreira da Silva, E., El Deghel, N., Boëtsch, G., Coxam, V., Joliet, F., Guihard-Costa, A.-M., Tibère, L., Nazare, J.-A. and Duboz P.
Globalization is transforming food systems around the world. With few geographical areas spared from nutritional, dietary and epidemiological transitions, chronic diseases have reached pandemic proportions. A question therefore arises as to the sustainability of local food systems. The overall purpose of this article is to put in perspective how local food systems respond to globalization through the assessment of five different case studies stemming from an international research network of Human-Environment Observatories (OHM), namely Nunavik (Québec, Canada), Oyapock (French Guiana, France), Estarreja (Portugal), Téssékéré (Senegal) and Littoral-Caraïbes (Guadeloupe, France). Each region retains aspects of its traditional food system, albeit under different patterns of influence modelled by various factors. These include history, cultural practices, remoteness and accessibility to and integration of globalized ultra-processed foods that induce differential health impacts. Furthermore, increases in the threat of environmental contamination can undermine the benefits of locally sourced foods for the profit of ultra-processed foods. These case studies demonstrate that: (i) the influence of globalization on food systems can be properly understood by integrating sociohistorical trajectories, socioeconomic and sociocultural context, ongoing local environmental issues and health determinants; and (ii) long-term and transverse monitoring is essential to understand the sustainability of local food systems vis-à-vis globalization.
Sustainability, 15(3), 2376.